Misija MMF-a: Sloveniji što prije treba reforma mirovinskog sustava

Bez autora
Jun 13 2010

Međunarodni monetarni fond (MMF) preporučuje Sloveniji da što prije provede reformu svog mirovinskog sustava. Slovenska vlada adekvatno je reagirala na krizu fiskalnim poticajima koje je dala financijskom sektoru, no sada ključni cilj mora biti provedba opsežne mirovinske reforme koju bi trebalo provesti do kraja ove godine, te stabilizacija plaća u javnom sektoru. Slovenske su banke dosta dobro izdržale krizno razdoblje, a sada moraju ojačati svoj kapital. Kao kritiku slovenskim mjerama u vrijeme krize, Spilimbergo je spomenuo zakon o povećanju minimalne plaće koji je vlada donijela ove godine. Smatra da to nije bio najbolji potez, da nije usklađen s reformom mirovinskog sustava, a s obzirom na kretanja BDP-a negativno utječe i na konkurentnost slovenskog gospodarstva.

Misija MMF-a: Sloveniji što prije treba reforma mirovinskog sustavaMeđunarodni monetarni fond (MMF) preporučuje Sloveniji da što prije provede reformu svog mirovinskog sustava, izjavio je nakon desetodnevnog boravka misije MMF-a u Sloveniji vođa misije Antonio Spilimbergo.

Slovenska vlada adekvatno je reagirala na krizu fiskalnim poticajima koje je dala financijskom sektoru, no sada ključni cilj mora biti provedba opsežne mirovinske reforme koju bi trebalo provesti do kraja ove godine, te stabilizacija plaća u javnom sektoru, rekao je Spilimbergo na konferenciji za novinare.

Slovenske su banke, po njegovim riječima, dosta dobro izdržale krizno razdoblje, a sada moraju ojačati svoj kapital.

Kao kritiku slovenskim mjerama u vrijeme krize, Spilimbergo je spomenuo zakon o povećanju minimalne plaće koji je vlada donijela ove godine. Smatra da to nije bio najbolji potez, da nije usklađen s reformom mirovinskog sustava, a s obzirom na kretanja BDP-a negativno utječe i na konkurentnost slovenskog gospodarstva.

Na konferenciji za novinare sudjelovali su i guverner slovenske središnje banke Marko Kranjec te ministar financija Franc Križanič koji je rekao da je zadovoljan procjenom MMF-a da je slovenska vlada adekvatno reagirala na krizu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik